annemarie boorsma

WIE IS ANNE MARIE BOORSMA

BIOGRAFIE

Anne Marie Boorsma (geb. 1958) studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Haar bijvakken waren Psychologie (RUL) en Theaterwetenschap (RUL en UvA). Ze studeerde af bij filmhistoricus Nico Brederoo op het onderwerp: “Herfstsonate van Ingmar Bergman, een moeder-dochterrelatie verfilmd”. 

Anne Marie Boorsma, voor interview uit het Krantje, klik op bovenstaande foto.

Tijdens haar studie en een aantal jaren na haar afstuderen, organiseerde zij culturele bijeenkomsten en tentoonstellingen op verschillende locaties in Den Haag (Herengracht 13) en Wassenaar (De Pauwhof). Al eenendertig jaar geeft zij cursussen kunstgeschiedenis over diverse onderwerpen uit de 19de en 20ste eeuw en hedendaagse kunst in Den Haag en Voorburg. Daarnaast geeft zij lezingen, rondleidingen in musea, beeldenwandelingen in Voorburg en architectuurwandelingen in Den Haag.  Daarnaast schrijft zij over (kunst)historische onderwerpen voor tijdschriften, waaronder de ‘Haagse Historie’. In het Krantje, schrijft zij om de week over een beeld in de openbare ruimte.

Een interview met mij uit ‘Ons Den Haag’, een uitgave van Vrienden van Den Haag, jan/apr 2023. Voor vergroting klik op bovenstaande afbeelding

In het archief kunt u een lijst van cursussen bekijken die Anne Marie gaf vanaf 1992. Klik op foto hierboven

Boorsma is vooral geïnteresseerd in de relaties tussen de verschillende kunstvormen. Zo zal ze in haar cursussen en lezingen vaak vergelijkingen maken tussen de beeldende kunsten, literatuur,  film, theater, dans en muziek. Ook de relatie kunst en maatschappij heeft haar speciale belangstelling.

Foto Frank Vogelpoel. Theater Branoul, februari 2015
Anne Marie Boorsma en Pauline Greidanus. Onthulling portret Sacha Bulthuis in de Koninklijke Schouwburg. Voor een kleine ontstaansgeschiedenis van dit portret, klik op de bovenstaande foto.

Voor het artikel “Herinneringen aan Toneelgroep De Appel, klik hier

Uitreiking Humanistische prijs Haaglanden, 30 maart 2019 aan muziekschool 1001 nachten.
Uitreiking Humanistische prijs Haaglanden, 30 maart 2019 aan muziekschool 1001 nachten. Voor tekst uitgesproken bij de uitreiking, klik op bovenstaande foto.

Anne Marie Boorsma. Klik voor interview Koorenhuis op bovenstaande foto.