annemarie boorsma

Interview over filmlezingen Anne Marie Boorsma

Filmdeskundige Anne Marie trekt volle zalen met colleges in de bios: ‘Publiek kijkt met nóg meer plezier’

Anne Marie Boorsma (64) is de huishistorica van het Ludens theater. Ze trekt volle zalen met haar filmcolleges. ‘Overdag met vriendinnen naar de film is een heerlijke luxe’

Nicolette van der Werff 09-11-23, 11:30

Wat is een Voorburgs filmcollege?

,,Een filmcollege in het Voorburgse Ludens theater is een college van een half uurtje, soms wat langer, waarin ik vertel over de speelfilm, meestal een klassieker, die vertoond gaat worden. Voordat het licht uit gaat, en iedereen lekker wegzakt in z’n comfortabele stoel, vertel ik over thema’s, achtergronden, acteurs en andere wetenswaardigheden die met de film te maken hebben. Als je iets meer weet van een film kun je er nog meer van genieten. In de wereld van de kunst bestaan er twee stromingen. Eentje die zegt; ervaar gewoon wat je ziet en geniet van wat op je afkomt. Ik behoor echter tot de groep kunstliefhebbers die vindt dat een beetje extra informatie de ervaring beter en rijker maakt.”

Hoe werd u filmdeskundige?

,,Ik ben ooit als kunsthistorica in Leiden afgestudeerd op de speelfilm Herfstsonate van regisseur Ingmar Bergman. Ik hou van film en van kunst en het onderzoeken en verklaren van die twee werd mijn vak. Ik doceer kunstgeschiedenis. De ene keer verdiep ik me in een meesterwerk als de Guernica van Pablo Picasso, de andere keer in een film als Forrest Gump met Tom Hanks. Want dat is welbeschouwd ook een meesterstuk. Net als Groundhog Day trouwens. Die laatste is de eerstvolgende film waar ik een college over geef. Het is een film uit 1993 maar nog steeds een hit en een bron van inspiratie. Daarom heb ik hem uitgekozen om donderdagmiddag 16 november te bespreken.”

Al vier jaar trekt u volle zalen met uw filmcolleges. Wat is het geheim van het succes?

,,Toen een buurvrouw mij ooit vertelde dat ze ’s middags naar de bios was geweest, niet voor een kinderfilm maar voor een echte klassieker, sprak dat me meteen aan. Dat willen meer mensen, dacht ik. Ik vroeg Rogier Helwig, directeur van het Ludens theater, of ik misschien op een stille middag eens een filmcollege geven mocht. Ik kreeg meteen de vrije hand en mocht zelf de film uitkiezen. Volgens mij was hij blij verrast met de opkomst. Mijn buurvrouw en ik bleken niet de enige die overdag graag naar de film gaan. Mensen houden nou eenmaal van verhalen en van schoonheid. In een goede film komt dat samen. Door van tevoren wat extra informatie te krijgen, kun je er nog meer plezier aan beleven. Zelfs tijdens corona is het ons gelukt om, op anderhalve meter, van film en filmuitleg te kunnen genieten.”

Wie zijn uw studenten?

,,Dat is gewoon het Haagse en Voorburgse bioscooppubliek. Alhoewel de vrouwen beter zijn vertegenwoordigd dan de mannen. Wellicht om dezelfde reden als waarom boekenclubs ook vaak uit vrouwen bestaan. Vrouwen houden van het met elkaar bespreken van ervaringen en levenslessen. Er zitten dan ook altijd wel een paar boekenclubs in de zaal. De laatste tijd komen er meer scholieren en studenten bij. Die herken ik aan hun schrijfblok waarop ze aantekeningen maken. De rest van de zaal zit gewoon lekker te luisteren. Het is geen schoolles en ik ben geen juf. Iedereen komt voor z’n plezier.”

Welke films komen aan bod?

,,Iedere maand kies ik een film uit. Daar ben ik helemaal vrij in. Het zijn altijd films die indruk op me hebben gemaakt en waarvan ik weet dat er veel over te vertellen is. Who is afraid of Virgina Woolf was een film die ik vorige maand behandelde. Omdat niet alleen de plot en de karakters interessant zijn maar ook vanwege de dynamiek achter de schermen. Liz Taylor was een soort seksbom. In Who’s afraid spatte ze echter niet alleen dankzij haar voluptueuze figuur maar vooral door haar acteertalent van het scherm. Natuurlijk kwam ook haar intrigerende relatie met tegenspeler Richard Burton aan bod. Het publiek draagt daarnaast ook verzoeknummers aan. Groundhog Day met Bill Murray bijvoorbeeld is een film waar veel vraag naar was.”

Waarom Groundhog Day?

,,Groundhog Day is een Hollywood film uit 1993. Het was destijds geen artistieke arthouse film maar een kaskraker met zoveel lagen dat er zelfs een boek over geschreven is. Een bestsellerauteur van spirituele boeken, Eckhart Tolle, meent zelfs dat de speelfilm een goede start is om je leven te verbeteren. Acteur Bill Murray speelt in de film een arrogante weerman die met dedain verslag doet van een ‘bosmarmottendag’ in een klein dorp. ‘Bosmarmottendag’ is een bestaande Amerikaanse feestdag waarmee het einde van de winter wordt gevierd. Die weerman wordt vervolgens iedere dag op diezelfde dag wakker en moet steeds weer verslag van hetzelfde doen. Dat zorgt voor inzicht en betere keuzes waardoor hij z’n grote liefde, gespeeld door Andie McDowell, vindt. De kern van het verhaal is dat het niet de omstandigheden zijn die je gelukkig, of ongelukkig, maken maar je eigen perceptie.”

Hoe komen de lezers aan een college-kaartje voor de film?

,,Die zijn bij Ludens aan de deur te koop maar ik raad aan om te reserveren, want vol is vol. Een kaartje voor een filmcollegevoorstelling is 13 euro. Iedereen met een bibliotheekpas krijgt 2 euro korting en een kopje koffie of thee is inbegrepen. De filmmiddag begint om 14.00 uur zodat iedereen voor het avondeten weer thuis is. ‘Dit is onze quilty pleasure’, zei een groepje jonge moeders laatst. Ik weet wat ze bedoelen. ’s Middags met vriendinnen, of in je eentje, naar de film is een heerlijke luxe.”