annemarie boorsma

Leidse kunst 1890-1990

Juni-juli 2021

Leidse kunst 1890-1990

Een cursus kunstgeschiedenis van 5 lessen

In deze cursus worden kunstenaars besproken die in Leiden geboren zijn, of er naar toe getrokken. Kunstenaars die Leiden een belangrijke rol hebben laten spelen in de (inter)nationale kunstwereld.

Leidenaren Chris van der Windt, Arend-Jan van Driesen en Willem van der Nat schilderden prachtige landschappen en stillevens op impressionistische wijze. Hun stijl doet enigszins denken aan de Haagse School kunstenaars. De bekende kunstenaar Henry Daalhoff werkte meer in een dromerige, symbolistische stijl. Hij deelde enige tijd een atelier met Hendricus Petrus Bremmer, kunstenaar, maar vooral kunstpedagoog. Menso Kamerlingh Onnes was opgeleid aan de Polytechnische school in Delft en maakte meubel-en architectuur ontwerpen. Als schilder was hij autodidact. Hij heeft o.a. een prachtig portret gemaakt van zijn zuster Jenny Kamerlingh Onnes. Het werk, dat zich bevindt in het onlangs heropende museum De Lakenhal in Leiden, is duidelijk beïnvloed door James Mc Neill Whistler. Zoon Harm Kamerlingh Onnes schilderde aanvankelijk in de stijl van zijn vader, maar zal later de invloed ondergaan van Vincent van Gogh. Goede vriend Floris Verster schilderde in de stijl van de Haagse School, alvorens hij kleurrijker ging werken en zijn penseelvoering grover werd. De beroemde kunstenaar Theo van Doesburg richtte in 1917 in Leiden het tijdschrift De Stijl op en ontmoette er de architect J.J.P. Oud. Ze hebben nauw samengewerkt in de omgeving van Leiden. Bijvoorbeeld glas-in loodramen en `kleuroplossingen` Vooral hun vakantiehuis `de Vonk`in Noordwijkerhout is erg bekend geworden. Eerder ontwierp Oud een kleine arbeiderswijk in Leiderdorp. In die periode was hij geïnspireerd door de beeldhouwer en keramist Willem Coenraad Brouwer.

Naast bovengenoemde kunstenaars worden besproken, Chris van der Hoef, Dirk Nijland, Cornelis Blauw en Hendrik Valk. Bovendien worden ook modernere kunstenaars besproken die van betekenis zijn voor de stad Leiden, zoals Jan Wolkers en de gebroeders Aad, Gijs en Justus Donker, van het kunstenaarscollectief `After Nature’.

Praktische informatie:

Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 Voorburg. Eerste les op donderdag 3 juni 2021

Theater Branoul, Maliestraat 12 Den Haag. Eerste les op vrijdag 4 juni 2021

Tijden: van 10.00 tot 11.30 uur.

De cursus kost € 75,00 voor 5 lessen.

Voor meer informatie, 070-3822130, of, abcurskunst@hotmail.com

Meer praktische informatie, klik hier

 

Menso Kamerling Onnes Jenny