annemarie boorsma

ONLINE-LEZING Vrouwen die in actie kwamen

De Haagse tentoonstelling over Vrouwenarbeid in 1898

In 1898 vond er in het duingebied tussen Den Haag en Scheveningen een bijzonder evenement plaats. Een grote tentoonstelling over vrouwenarbeid, georganiseerd door alleen vrouwen. Er waren congressen, er was muziek, toneel, kunst en dans. Een nagebouwde kampong, Insulinde genaamd, liet de bezoekers kennis maken met het verre Nederlands-Indië. Nieuw in Nederland was het vegetarische restaurant dat ook geheel gerund werd door vrouwen. Het werd zo’n succes dat het restaurant werd voortgezet in Hotel Pomona. De tentoonstelling werd bezocht door meer dan 90.000 mensen.

De organisatoren hadden zich laten inspireren door de nijverheids-en wereldtentoonstellingen die vanaf de tweede helft van de 19de eeuw populair waren. Het Haagse initiatief werd weer nagevolgd in Amsterdam: ‘De Vrouw 1813-1913’.

Kunsthistorica Anne Marie Boorsma zal in haar lezing vertellen over de Haagse expositie in 1898 en over tal van (wereld)tentoonstellingen rond 1900. Hierbij zal ze veel historische foto’s, affiches en schilderijen laten zien van o.a. Jan Toorop, Isaac Israels, Suze Robertson en George Breitner.

De online-lezing kost € 12,50. Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of   abcurskunst@hotmail.com