annemarie boorsma

ONLINE LEZING Max Beckmann

Universum Max Beckmann

Een online lezing over de Duitse kunstenaar Max Beckmann (1884-1950). Aanleiding is de expositie in het Kunstmuseum Den Haag.

Max Beckmann was de kunstenaar van de menselijke figuren. In zijn doeken bewegen ze zich dicht op elkaar in kleine ruimtes. Het zijn vaak acteurs of circusartiesten die hun rollen spelen in mythologische of historische toneelstukjes. De wijze waarop de kunstenaar dat doet is bijzonder. Hij maakt gebruik van hoekige vormen en dikke zwarte contouren en typische perspectieven en afsnijdingen. Om de expressie te verhogen deformeert hij zijn personages. De kleuren zijn opvallend fel. Soms zelfs vrolijk.

Beckmann maakte twee wereldoorlogen mee. Eind jaren twintig was hij zeer succesvol. Hij exposeerde veel en was docent aan de academie van Frankfurt. Totdat de nazi’s aan de macht kwamen. Hij werd ontslagen en zo’n twintig werken van hem hingen op de beruchte expositie ‘Entartete Kunst’ in 1937. Hij vluchtte naar Amsterdam en bleef daar 10 jaar lang. Zijn productie was hoog in die jaren.

In de lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij Beckmanns leven en werk. Ook worden kunstenaars besproken die hem inspireerden en worden er verbanden gelegd met theater en film.

KOSTEN € 12,50. De lezing blijft een maand lang online. Na aanmelding ontvangt u een link en de betaalgegevens.

AANMELDEN: annemarieboorsma@gmail.com, of 070-3822130

Voor informatie over de expositie in het Kunstmuseum, klik op bovenstaande afbeelding.