annemarie boorsma

LEZING HAAGS THEATER LEVEN

 

Haags Theater leven 1910-2010. Een keuze.

Op donderdag 21 mei en vrijdag 22 mei, zal Anne Marie Boorsma een lezing geven over het Haags Theaterleven. In deze lezing zal aan de hand van bijzonder beeldmateriaal een klein stukje theatergeschiedenis van Den Haag verteld worden.

Theater is een vluchtige kunstvorm: het publiek beleefd tijdens een voorstelling voor enige tijd iets wat je een combinatie van verschillende kunstvormen zou kunnen noemen. Als het doek valt blijft de herinnering en na de allerlaatste voorstelling zijn het alleen foto’s, portretten, affiches, e.d., die de theatrale belevenis nog enigszins kunnen oproepen.

In de lezing zal Boorsma haar verhaal vertellen aan de hand van de “overblijfselen” van interessante en/of spraakmakende voorstellingen: vaak prachtige, toegepaste kunstwerken die ook buiten de theatrale context de moeite van het bekijken waard zijn.

Aan bod komt bijvoorbeeld de Art Nouveau kunstenaar Chris Lebeau. Hij ontwierp affiches en decor-en kostuum ontwerpen voor de beroemde theatervernieuwer Eduard Verkade. Op de Haagse Herengracht heeft hij begin 20ste eeuw een aantal jaren zijn eigen theater bespeeld met zijn groep “Die Haghespelers”. Enny Vrede was één van de vaste actrices. Verkade is vele malen geportretteerd door bekende en minder bekende kunstenaars. In de Haagse schouwburg hangen er een aantal. Daar zijn ook een aantal werken te bewonderen van de kunstenaar Sierk Schröder. Zo heeft hij o.a. de actrices Caro van Eyck, Ida Wasserman en de acteur Paul Steenbergen geportretteerd. Harry Wich heeft jaren lang prachtige decor-en kostuumontwerpen gemaakt voor de voorstellingen van de  Haagse Comedie. De bekende kunstenaar Jan Bons heeft tussen 1971 en 2000 de kleurrijke affiches van toneelgroep de Appel ontworpen. Zijn Appellogo wordt nog steeds gebruikt. Niels Hamel en Tom Schenk waren jarenlang kostuum-en decorontwerpers van de Appel. Ze werken nauw samen met Appeloprichter en regisseur Erik Vos. Aan de hand van bijzondere foto’s zal ten slotte ook een kleine geschiedenis worden verteld over Theater Branoul.

Datum/ Tijd: Donderdag 21 mei in het Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 te Voorburg van 10.00 tot 11.30 uur en vrijdag 22 mei in Theater Branoul, Maliestraat 12 te Den Haag, van 10.00 tot 11.30 uur. Toegang: 12,50 Euro

Graag aanmelden: abcurskunst@hotmail.com, of 070-3822130

Bedrag overmaken op banknummer: NL29 INGB 0003749227

 

Terug naar Homepagina