annemarie boorsma

LEZING DE SLINGERLIJNEN VAN DE ART NOUVEAU

De Art Nouveau is een aantrekkelijke en internationale kunststroming die reageerde op typisch 19de-eeuwse neostijlen. Ze ontstond rond 1890 en duurde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Art Nouveau-kunstenaars hadden een grote liefde voor sierlijke slingerlijnen. Natuurvormen, zoals planten, bloemen en dieren waren hun belangrijkste inspiratiebron. Maar ook zwierige menselijke lichaamsvormen, vooral van vrouwen, waren favoriet. De slingerlijnen van de Art Nouveau zien we terug in alle kunstvormen: architectuur, schilderkunst en vormgeving.

In de lezing zal er gesproken worden over Britse, Belgische en Franse Art Nouveau-kunstenaars, maar het accent zal liggen op de Nederlandse Art Nouveau. Aan bod komen kunstenaars als William Morris, Aubrey Vincent Beardsley, Victor Horta, Henry van de Velde, Louis Comfort Tiffany, Hector Guimard, Alphons Mucha, Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Theo Nieuwenhuis en Gerrit Willem Dijsselhof.

Museum Sophiahof | Sophialaan 10-12, Den Haag

vr. 9 juni, 14:00-15:30 uur, zaal open 13:30u. |

Toegang: € 15.00 Deze lezing wordt georganiseerd door het Art Nouveau Festijn. Tickets kunt u bestellen via: ART NOUVEAUFESTIJN

Voor meer informatie over het Art Nouveau Festijn, klik op bovenstaande afbeelding