annemarie boorsma

EUROPESE MUSEUMCOLLECTIES 1800-2024 deel II

Vanaf dinsdag 17 september, donderdag 19 september en vrijdag 20 september 2024 starten cursussen kunstgeschiedenis van 12 lessen met als titel: Europese Museumcollecties 1800-2024 Deel II. De cursus kan ook online gevolgd worden. De eerste online-les kunt u verwachten op zondag 22 september 2024.

In de cursus wordt aandacht besteed aan bekende museumcollecties in Europa. Er worden collecties besproken van musea in Brussel, Gent en Antwerpen, Madrid, Barcelona, Lissabon, Oslo, Kopenhagen en Wenen.

Er zal ingegaan worden op de ontstaansgeschiedenis van een museumcollectie. De kerncollectie van een museum bestaat vaak uit één of meerdere particuliere verzamelingen die in de loop der tijd zijn uitgebreid. Soms gaat het om een huis en/of atelier van een kunstenaar dat later als een museum wordt ingericht. Ook dan wordt de collectie vaak uitgebreid en, om de loop erin te houden, worden er tentoonstellingen georganiseerd van kunstenaars die op een of andere manier een band hebben met de kerncollectie. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van de behuizing van de museumcollectie. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van de kunstwerken: schilderijen, beeldhouwwerken, kunstnijverheid en werken op papier. Hierbij zal voornamelijk de kunst van 1800 tot heden besproken worden.

Wat Brussel betreft komen museumcollecties aan bod uit het bezit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België, waartoe het Magritte Museum, het Meunier-museum en het Wiertzmuseum behoren. In Antwerpen wordt de beeldencollectie van het park Middelheim besproken en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). In Gent worden het Museum voor Schone Kunsten (MWK0  en het Stedelijk museum voor Actuele kunst (SMAK) besproken.

Twee belangrijke musea in Oslo komen aan bod: Het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design en het Munch-museum. In Kopenhagen worden o.a. de Carlsberg Glyptotek en het Statens Museum for Kunst besproken en in Wenen het Leopold-museum, het Albertina, het Belvedere Museum, het Secession-gebouw, en het Museum voor moderne kunst. Vervolgens komen aan bod musea in Madrid: het Prado, de Reina Sofia, het Museo Thyssen-Bornemisza en het Sorolla Museum en musea in Barcelona, zoals het Picasso-museum en het Miro-museum. Vervolgens wordt het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon besproken.

De laatste les (les 12) is een lezing over een actuele tentoonstelling in Nederland, waarover later meer.

Om deze cursus te volgen is het niet nodig dat u deel I bijgewoond heeft. Wel kunt u natuurlijk deel I online bekijken. (zie de pagina over online-cursussen)

KOSTEN Deze cursus kost € 160, 00 Euro voor 12 lessen (live en online) Wilt u alleen de online-lessen volgen, dan betaalt u € 120,00

START/TIJD/LOCATIE: De cursus start op dinsdag 17 septmber 2024 in wijkcentrum De Groene Loper, Van Royenstraat 2 te Voorburg van 10.00 tot 11.30 uur. Op donderdag 19 september 2024 in Theater Ludens Burgemeester Feithplein 95 Voorburg, van 9.30 tot 11.00 uur en op vrijdag 20 september in Museum Sophiahof, Sophialaan 10 Den Haag van 10.00 tot 11.30 uur.

Vakantie: Er zijn geen lessen vanwege herfstvakantie in week 44 (tussen 27 oktober en 2 november 2024)

De lessen worden allemaal opgenomen, dus u hoeft geen les te missen. (De online-lessen kunt u tot en met 15 januari 2025 terugkijken)

Voor meer inhoudelijke informatie over de cursus, klik op bovenstaande afbeelding

AANMELDEN/INFORMATIE: abcurskunst@hotmail.com of 070-3822130