annemarie boorsma

Frida

Donderdag 23 januari 2020

Lezing en film “Frida” in Theater Ludens

Regie: Julie Taymor

Een film uit 2002 met Salma Hayek, Alfred Molina, Antonio Banderas, Ashley Judd en Edward Norton

Op donderdag 23 januari zal kunsthistorica Anne Marie Boorsma een lezing geven over “Frida”, de film die gebaseerd is op het leven van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Ze wordt gespeeld door Salma Hayek.

Frida Kahlo (1907-1954) werd een echte ster kunstenares begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Ze was een excentrieke diva die door de feministen werd aanbeden vanwege haar enorme kracht, doorzettingsvermogen en vrijgevochtenheid. Als kind had ze polio gehad waardoor haar been en voet blijvend waren misvormd. Maar in 1925 kwam de grote ramp die haar leven zal gaan beheersen. Ze raakte zwaar gewond bij een busongeluk. Levenslang zal ze aan vreselijke pijnen lijden en ze moest meerdere operaties ondergaan. Ze raakte aan de drank, de drugs en de pijnstellers.

Haar kunst is haar redding geweest. De vermaarde kunstenaar van grote muurschilderingen Diego Rivera ontdekte haar en ze werden geliefden. Frida schilderde vooral intieme zelfportretten waarin ze haar pijn, hoop en liefde tot uiting bracht. Haar pijn was immens, haar hoop was het communistisch ideaal en haar liefde was turbulent en dramatisch. Ze trouwde met Diego, scheidde en trouwde opnieuw met Diego. De man die haar vanaf het begin ontrouw was. Maar ook Frida zal buitenechtelijke relaties krijgen, zowel met mannen als met vrouwen. Haar bekendste verovering was de uitgeweken communist Leon Trotsky. De voorman van het surrealisme, André Breton, ontdekte haar werk en zal een tentoonstelling organiseren in Parijs. Breton noemde haar werk surrealisme. Frida Kahlo was het daar niet mee eens. Voor haar was haar werk de realiteit.

Anne Marie Boorsma zal voorafgaand aan de vertoning van de film Frida Kahlo’s oeuvre bespreken aan de hand van vele voorbeelden.

Theater Ludens, Burgemeester Feithplein 95 Voorburg. Telefoon 070 3871168. Meer informatie: https://theaterludens.nl/voorstellingen/frida-start-lezing-1430-u-start-film-1530-u/

Start lezing 14.30 uur, start film 15.30 uur.

Frida film

Bewerken