annemarie boorsma

EXPOSITIE HARRIE KUYTEN

Van zaterdag 3 juni t/m zondag 25 juni 2023 is er een bijzondere expositie over kunstschilder Harrie Kuyten in Kortenhoef. Speciaal voor deze tentoonstelling heb ik de catalogus geschreven.

Harrie Kuyten (Utrecht 1883 – Groet 1952) was een gedreven kunstschilder. Aanvankelijk was George Hendrik Breitner zijn grote voorbeeld. Maar al spoedig werden dat de modernen. Kuyten maakte talloze studiereizen door Europa. In Scandinavië was hij diep onder de indruk van impressionist Anders Zorn en expressionist Edvard Munch. Ook bezocht hij steden als Parijs, Wenen en Boedapest. Net zoals generatiegenoten Jan Sluijters en Kees van Dongen experimenteerde Kuyten met de nieuwe kunststromingen en ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij zijn eerste belangrijke tentoonstellingen. Ze hadden veel succes. Vooral zijn vrouwelijke naakten waren geliefd. Een thema dat hem zijn leven lang bleef boeien. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een belangrijk portrettist. Onder invloed van Arnout Colnot, kunstenaar van de Bergense School, ging hij vaker landschappen schilderen, onder meer in Bergen en Kortenhoef. De kunstenaar was ook een bezeten tekenaar die met een paar lijnen een figuur, straatbeeld of café kon karakteriseren. De veelzijdige Harrie Kuyten staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling. En dat verdient hij.

Rondleidingen

Op zaterdag 17 juni geef ik twee gratis rondleidingen over de tentoonstelling. Eén om 11.30 uur en één om 13.30 uur. Wel graag aanmelden: 070-3822130 of  abcurskunst@hotmail.com

Meer informatie over de tentoonstelling en adresgegevens, klik op onderstaande afbeelding