annemarie boorsma

Online cursus Europese Museumcollecties 1800-2024, deel I

Een cursus van 11 online-lessen over een aantal bekende en minder bekende museumcollecties in Europa. Het accent zal liggen op musea in Duitsland, daarnaast worden musea besproken in Parijs en Londen.

In de cursus wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van een museumcollectie. De kerncollectie van een museum bestaat vaak uit één of meerdere particuliere verzamelingen, die in de loop der tijd zijn uitgebreid. Soms gaat het om een huis en/of atelier van een kunstenaar dat later als een museum wordt ingericht. Ook dan wordt de collectie vaak uitgebreid. Om de loop erin te houden, worden er tentoonstellingen georganiseerd van kunstenaars die op een of andere manier een band hebben met de kerncollectie van het museum. In de cursus komt ook de geschiedenis van de behuizing van de kunstcollectie aan de orde. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van de kunstwerken: schilderijen, beeldhouwwerken, kunstnijverheid en werken op papier. Hierbij zal voornamelijk de kunst van 1800 tot heden besproken worden.

Van de Berlijnse musea worden besproken de Alte Nationalgalerie, de Neue Nationalgalerie, het Hamburger Bahnhof-Museum, het Brücke-Museum en het Bauhaus-Archiv. Verder komt de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf aan bod, het Folkwangmuseum in Essen, het Ludwig museum en het Käthe Kollwitz museum in Keulen, de Kunsthalle in Hamburg en het Lenbachhaus en Villa Stuck in München. Bovendien komt het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück aan bod.

Vervolgens worden beroemde museumcollecties in Parijs besproken, zoals de 19de -eeuwse afdeling in het Louvre en de werken uit het Musée d’Orsay. Aandacht wordt ook besteed aan het Musée Rodin, Musée Zadkine, Musée Picasso en het Musée National Gustave Moreau.

Het laatste deel van de cursus gaat over musea in Londen, zoals Tate Britain, Tate Modern, de National Gallery en de National Portrait Gallery.

KOSTEN:  Deze online- cursus kost 115,00 Euro

De lessen kunt u 3 maanden online bekijken.

Voor meer inhoudelijke informatie over de cursus, klik op bovenstaande afbeelding