annemarie boorsma

EUROPESE MUSEUMCOLLECTIES 1800-2024, Deel I

Januari/ april 2024

Vanaf dinsdag 16 januari, donderdag 18 januari en vrijdag 19 januari 2024 worden cursussen van 12 lessen gegeven over een aantal bekende en minder bekende museumcollecties in Europa. Het accent zal liggen op musea in Duitsland, daarnaast worden musea besproken in Parijs en Londen.

Boorsma zal o.a. ingaan op de ontstaansgeschiedenis van een collectie. De kerncollectie van een museum bestaat vaak uit één of meerdere particuliere verzamelingen die in de loop der tijd zijn uitgebreid. Soms gaat het om een huis en/of atelier van een kunstenaar dat later als een museum wordt ingericht. Ook dan wordt de collectie vaak uitgebreid en, om de loop erin te houden, worden er tentoonstellingen georganiseerd van kunstenaars die op een of andere manier een band hebben met de kerncollectie van het museum. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van de behuizing van de kunstcollectie. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van de kunstwerken: schilderijen, beeldhouwwerken, kunstnijverheid en werken op papier. Hierbij zal voornamelijk de kunst van 1800 tot heden besproken worden.

Wat betreft de Berlijnse musea worden besproken: De Alte Nationalgalerie, het Hamburger Bahnhof-Museum, het Brücke-Museum en het Bauhaus-Archiv. Verder wordt de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf besproken, het Folkwangmuseum in Essen, het Ludwig museum en het Käthe Kollwitz museum in Keulen, de Kunsthalle in Hamburg en het Lenbachhaus en Villa Stuck in München.

Vervolgens worden beroemde kunstcollecties in Parijs besproken. Zoals de 19de -eeuwse afdeling in het Louvre en de werken uit het Musée d’Orsay. Aandacht wordt ook besteed aan het Musée Rodin, Musée Zadkine, Musée Picasso en het Musée National Gustave Moreau.

Als laatste worden musea in Londen besproken, zoals Tate Britain, Tate Modern, de National Gallery en de National Portrait Gallery.

KOSTEN Deze cursus kost 157,00 Euro voor 12 lessen

VAKANTIE Er zijn geen lessen in week 8, tussen 18 en 24 februari 2024 vanwege voorjaarsvakantie

De lessen worden gegeven op dinsdagochtend in wijkcentrum de Groene Loper Voorburg, op donderdagochtend in Theater Ludens in Voorburg en op vrijdagochtend in museum Sophiahof in Den Haag.

Later meer meer praktische informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over de cursus, klik op bovenstaande afbeelding