annemarie boorsma

Europese museumcollecties deel I meer informatie

De highlights van de verschillende musea worden kort besproken, vervolgens wordt het accent gelegd op werken van Duitse kunstenaars binnen de museumcollecties van de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst.

In de Alte Nationalgalerie in Berlijn is het werk van de belangrijke kunstenaar van de romantiek Caspar David Friedrich rijk vertegenwoordigd. Daarnaast werk van de classicistische kunstenaar Anselm Feuerbach, de vroege impressionist Adolf von Menzel en de impressionisten Lovis Corinth en Max Liebermann.

Bovenstaande kunstenaars zijn ook rijk vertegenwoordigd in de Hamburger Kunsthalle. Bovendien zijn er werken te bewonderen van romanticus Philipp Otto Runge. In Hamburg is ook het Ernst Barlach Haus te vinden. Barlach was een expressionistische beeldhouwer. Hij wist op fenomenale wijze gevoel en dramatiek in steen en hout uit te drukken.

Het Brücke museum te Berlijn is gewijd aan de kunstgroep Die Brücke, die opgericht werd in 1905 in Dresden. Vertegenwoordigers zijn o.a. Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt Rottluff en Erich Heckel. Hun expressionistische werken zijn rijk van kleur en drukken vaak heftige emoties uit. Deze kunstenaars hadden een grote belangstelling voor grafische technieken, vooral voor de houtsnedentechniek.

In het Lenbachhaus te München is werk te bewonderen van Der Blaue Reiter, deze kunstgroep werd in München opgericht in het jaar 1911. Vertegenwoordigers zijn o.a. Wassily Kandinsky, Franz Marc, Alexej von Jawlensky, Marianne von Werefkin en Gabriele Münter. Kunst van Der Blaue Reiter vormt één van de kerncollecties van het museum, kunstwerken die voor een groot deel geschonken zijn door Gabriele Münter. Het museum is gevestigd in de voormalige villa van de kunstenaar Franz von Lenbach. Deze kunstenaar schilderde aanvankelijk in de classicistische stijl. Later ontwikkelde hij zich als een realist die vele prachtige portretten heeft gemaakt.

Het Folkwangmuseum in Essen bezit prachtig werk van kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw. Er is werk te zien van Duitse kunstenaars van de romantiek en het expressionisme, werk van Franse impressionisten en surrealisten, Amerikaanse abstract expressionisten en Duitse neo-expressionisme.

In het Bauhaus-Archiv te Berlijn zijn schilderijen, architectuur-en meubelontwerpen, design en foto’s te zien van het Bauhaus, de kunstopleiding die in 1919 te Weimar is opgericht en een enorme invloed heeft uitgeoefend op de moderne vormgeving. Tot op de dag van vandaagWerk is er te zien van b.v. Walter Gropius, Johannes Itten en Oscar Schlemmer.

In het Ludwig museum te Keulen is bijna elke kunststroming van de 20ste eeuw vertegenwoordigd, daarom zullen kunstwerken (ook van niet Duitse kunstenaars) besproken worden, zoals werken van Marc Chagall, René Magritte, Otto Dix, Max Beckman, Lucio Fontana, Yves Klein, Georg Baselitz en Donald Judd.

Het museum Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bestaat uit drie locaties in Düsseldorf. De kerncollectie bestaat uit werk van Paul Klee en verder is er kunst verzameld van internationale kunstenaars uit de 20ste eeuw.

Het Hamburger Bahnhof museum is een museum voor hedendaagse kunst in Berlijn. Er is o.a. werk in de collectie van fluxus en performance kunstenaar Joseph Beuys en Neo-expressionist Anselm Kiefer.

Verder komen aan bod de collecties van Neuegalerie in Berlijn en het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück

Het accent zal worden gelegd op musea waar Franse kunstenaars en kunstenaars die in Parijs hun atelier hadden, rijk vertegenwoordigd zijn.

Wat het Louvre betreft worden kunstenaars van de 19de eeuw besproken. Bijvoorbeeld neo-classicistische kunstenaars als Jacques- Louis David, Jean Auguste Dominique Ingres en kunstenaars van de romantiek als Eugene Delacroix en Theodore Gericault.

Wat betreft het Musée Orsay zal werk worden besproken van realisten als Gustave Courbet en impressionisten als Edgar Degas, Claude Monet en Auguste Renoir.

Het Centre Georges Pompidou is gespecialiseerd in moderne kunst. O.a. is er werk te zien van Amedeo Modigliani en Henri Matisse.

Verder wordt er aandacht besteed aan enkele kleine musea waar Parijs rijk aan is. Zoals het Rodin museum, het Gustave Moreau museum, het Picasso museum en het Zadkine museum.

Het accent zal liggen op musea waar werken van Britse kunstenaars rijk vertegenwoordigd zijn.

Tate Britain heeft belangrijke collecties van William Turner, William Blake, Francis Bacon en David Hockney.

Tate Modern is meer gericht op internationale moderne kunst. Zo is er werk te zien van surrealisten, expressionisten, minimal art en neorealisme

De National Gallery heeft wat de 19de eeuw betreft bijzondere werken van Vincent van Gogh en Georges Seurat. Nadat de highlights van de National Portrait Gallery besproken zijn, zal het accent worden gelegd op portretten van schrijvers, acteurs en kunstenaars