annemarie boorsma

ONLINE-CURSUS NEDERLANDSE MUSEUMCOLLECTIES 1880-2023 DEEL II

Deze online-cursus over Nederlandse Museumcollecties 1880-2023 Deel II gaat over Nederlandse museumcollecties en hun ontstaansgeschiedenis. Aan bod komen schilderkunst, beeldhouwkunst, toegepaste kunst en museumarchitectuur van de 19de en 20ste eeuw en over eigentijdse kunst.

In deel II wordt bijvoorbeeld de geschiedenis en de collectie besproken van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit museum werd in 1895 geopend. Er werden schuttersvaandels en dergelijke vertoond, maar ook Nederlandse en Franse schilderkunst uit de 19de eeuw. In de loop der jaren veranderde het Stedelijk Museum in een internationaal museum voor moderne kunst. Dat was vooral te danken aan Willem Sandberg, die na de Tweede Wereldoorlog directeur werd en de Cobra-kunstenaars het museum binnen haalde. Bijzonder is de verzameling van Pierre Alexandre Regnault (1868-1954), vanaf 1953 in het bezit van het museum. Regnault verzamelde werken van Chagall, Picasso, Modigliani, Braque, Kandinsky. Hij schonk zijn verzameling aan het Stedelijk.

Museum Voorlinden in Wassenaar is ook een museum voor moderne kunst. Het werd geopend in 2016. Het museum herbergt de kunstverzameling van Joop van Caldenborgh. Te zien is onder andere het werk ‘Couple under an Umbrella uit 2013 van Ron Mueck. Het is een hyperrealistisch beeld van twee mensen, twee keer zo groot als wij.

Het Chabotmuseum in Rotterdam huisvest een prachtig collectie werken van de expressionistische Rotterdamse kunstenaar Hendrik Chabot. Het gebouw, dat in 1993 werd geopend, is een monumentale villa ontworpen in 1938 door Gerrit Willem Baas en Leonard Stokla.

Het Groninger Museum in Groningen werd in 1894 opgericht. Honderd jaar later werd er het huidige museum geopend. Een gebouw dat geldt als een van de hoogtepunten van de postmodernistische stijl door o.a. Alessandro Mendini. Het museum is vooral bekend vanwege de grote collectie kunstwerken van Ploegkunstenaars: een kunstenaarsvereniging die opgericht werd in 1918. De Ploeg bestaat nog steeds, maar haar kunsthistorische belang ligt vooral in de jaren twintig, toen kunstenaars als Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra en Hendrik Nicolaas Werkman lid waren.

Het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, dat in 1994 is gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten, bevat een indrukwekkende verzameling beeldhouwwerken, waarvan het merendeel gemaakt is in de tweede helft van de 20ste eeuw. Het mensbeeld staat centraal in deze collectie die gehuisvest is in het schitterende museum dat ontworpen is door Wim Quist.

Naast bovengenoemde musea worden besproken de collecties en de geschiedenis van o.a. Museum Sophiahof Den Haag, het Rijksmuseum Amsterdam, Centraal Museum in Utrecht, Stedelijk Museum Schiedam, Museum De Lakenhal Leiden, Dordrechts Museum Dordrecht, Cobra Museum Amstelveen, Museum More Gorssel, Rijksmuseum Twenthe Enschede, Museum Tromp’s Huys Vlieland en het Museum Tak van Poortvliet Domburg.

De cursist ontvangt een link die verwijst naar een speciale cursistenpagina waarop alle 11 lessen staan. Op deze cursistenpagina staan ook boekenlijsten, namenlijsten en interessante kunstfilmpjes. De pagina staat vier maanden lang online.

Voor de online-cursus betaalt u € 115,00

Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of   abcurskunst@hotmail.com