annemarie boorsma

ONLINE CURSUS Moderne NEDERLANDSE Beeldhouwkunst 1880-2022

In deze online cursus van 11 lessen worden beeldhouwers besproken met zeer verschillende stijlen. Bijvoorbeeld Joseph Mendes da Costa. Hij maakte in de eerste decennia van de 20ste eeuw gebruik van eenvoudig gestileerde vormen met een typische symboliek. Hij heeft vele gevels van gebouwen gedecoreerd, bijvoorbeeld de beurs van Berlage in Amsterdam. Bijzonder zijn ook zijn kleine plastieken van aapjes. Het werk van tijdgenoot Hildo Krop kenmerkt zich eveneens door een gestileerde vormentaal en ook hij werkte nauw samen met Amsterdamse architecten.

Indrukwekkend is het werk van beeldhouwer Mari Andriessen. Hij maakte o.a. bronzen portretten en verzetsmonumenten (Februaristaking, Amsterdam). Natuurlijk komt het werk van Charlotte van Pallandt aan bod. Zij maakte vele portretbustes. Bekend is haar beeld van koningin Wilhelmina (Voor paleis Noordeinde in Den Haag). Maja van Hall verwerkt nogal eens van die typisch vrouwelijke thema’s in haar bijzonder expressieve beelden. Prachtig zijn ook de beeldhouwwerken van Arthur Spronken. Vooral zijn paarden zijn bekend geworden en niet te vergeten zijn indrukwekkende portretbustes van koningin Beatrix en haar gezin, die behoren tot de vaste opstelling van het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen. Bijzonder geestig is het werk van Henk Visch en heerlijk kleurrijk de plastieken van Karel Appel. 

Behalve bovengenoemde beeldhouwers worden o.a. besproken: Lambertus Zijl, John Rädecker, Kees Verkade, Jaroslawa Dankowa, Nic Jonk, Willy Mignot, Axel en Helena van der Kraan, Marius van Beek en Eddy Roos, Atelier Van Lieshout, Loek Bos, Wessel Couzijn, Tom Claassen, Eppe de Haan, Theo Jansen, Lotti van der Gaag, Gerhard Lentink, Jan Meefout, Auke de Vries.

SPECIALE CURSISTENPAGINA

Cursisten ontvangen een link die toegang geeft tot een speciale cursistenpagina. Op deze pagina staan alle 11 lessen, plus boekenlijsten en interessante filmpjes over een aantal beeldhouwers die besproken worden in de lessen. De speciale cursistenpagina staat vier maanden online.

Kosten: voor 11 online lessen € 115,00.

Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of   abcurskunst@hotmail.com