annemarie boorsma

MODERNE NEDERLANDSE BEELDHOUWKUNST 1880-2022

SEPTMBER-DECEMBER 2022

In deze cursus worden beeldhouwers besproken met zeer verschillende stijlen. Bijvoorbeeld Joseph Mendes da Costa. Hij maakte in de eerste decennia van de 20ste eeuw gebruik van eenvoudig gestileerde vormen met een typische symboliek. Hij heeft vele gevels van gebouwen gedecoreerd, bijvoorbeeld de beurs van Berlage in Amsterdam. Bijzonder zijn ook zijn kleine plastieken van aapjes. Het werk van tijdgenoot Hildo Krop kenmerkt zich eveneens door een gestileerde vormentaal en ook hij werkte nauw samen met Amsterdamse architecten.

Indrukwekkend is het werk van beeldhouwer Mari Andriessen. Hij maakte o.a. bronzen portretten en verzetsmonumenten (Februaristaking, Amsterdam). Natuurlijk komt het werk van Charlotte van Pallandt aan bod. Zij maakte vele portretbustes. Bekend is haar beeld van koningin Wilhelmina (Voor paleis Noordeinde in Den Haag). Maja van Hall verwerkt nogal eens van die typisch vrouwelijke thema’s in haar bijzonder expressieve beelden. Prachtig zijn ook de beeldhouwwerken van Arthur Spronken. Vooral zijn paarden zijn bekend geworden en niet te vergeten zijn indrukwekkende portretbustes van koningin Beatrix en haar gezin, die behoren tot de vaste opstelling van het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen. Bijzonder geestig is het werk van Henk Visch en heerlijk kleurrijk de plastieken van Karel Appel. 

Behalve bovengenoemde beeldhouwers worden o.a. besproken: Lambertus Zijl, John Rädecker, Kees Verkade, Jaroslawa Dankowa, Nic Jonk, Willy Mignot, Axel en Helena van der Kraan, Marius van Beek en Eddy Roos, Atelier Van Lieshout, Loek Bos, Wessel Couzijn, Tom Claassen, Eppe de Haan, Theo Jansen, Lotti van der Gaag, Gerhard Lentink, Jan Meefout, Auke de Vries.

SPECIALE CURSISTENPAGINA VOOR ALLE CURSISTEN, OOK VOOR DE ONLINE CURSISTEN

De lessen worden live en online gegeven. Alle cursisten, dus ook de cursisten die de cursus alleen online volgen, ontvangen een link die toegang geeft tot een speciale cursistenpagina. Op deze pagina verschijnt elke week een link die toegang geeft tot een online les. Aan het eind van de cursus staan er dus 12 lessen op. Daarnaast zult u er boekenlijsten en andere interessante filmpjes op vinden.

De cursussen van 12 lessen worden gegeven op vrijdagochtend in MUSEUM SOPHIAHOF, Sophialaan 10, Den Haag, van 10.00 tot 11.30 uur.

Eerste les op vrijdag 16 september 2022

Op dinsdagochtend in wijkcentrum DE GROENE LOPER, van Royenstraat 2 te Voorburg (achter basisschool de Driemaster) van 10.00 tot 11.30 uur.

Eerste les op dinsdag 20 september 2022

Op donderdagochtend in het THEATER LUDENS, Burgemeester Feithplein 95 Voorburg. Van 9.30 tot 11.00 uur.

Eerste les op donderdag 22 september 2022

INSTROMEN IS MOGELIJK

De laatste les is een lezing over Suze Robertson naar aanleiding van de expositie in Panorama Mesdag in Den Haag.

In de agenda staan alle data en locaties genoteerd. Zie https://www.annemarieboorsma.nl/agenda-cursussen/

Kosten: voor 12 lessen € 155,00. Voor alleen de online cursus betaalt u € 110,00

Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of   abcurskunst@hotmail.com