annemarie boorsma

MODERNE BEELDHOUWKUNST 1880-2022

Deze cursus van 12 lessen gaat over beeldhouwers die werkten na 1880, te beginnen bij de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Hij liet zich inspireren door Michelangelo en de Franse gotiek. Toch zijn Rodin’s beelden vroegmodern door de expressiviteit en de grote aandacht die hij had voor materialen en structuren. Bijzonder is ook het zeer expressieve werk van de Duitse beeldhouwers Wilhelm Lehmbruck en Ernst Barlach.

De Britse beeldhouwer Henry Moore had grote belangstelling voor de precolumbiaanse Maya-en Incakunst uit Zuid-Amerika. Zijn beelden zijn vaak gedeeltelijk figuratief, soms geometrisch en soms organisch. Zijn werken worden vaak vergeleken met die van landgenoot Barbara Hepworth.

De Italiaan Marino Marini liet zich weer inspireren door de Etruskische kunst. Vooral zijn ruiters te paard zijn wereldberoemd geworden. De Spanjaard Pablo Picasso is vooral als schilder beroemd geworden. Er wordt wel eens vergeten dat hij ook prachtige beelden heeft gemaakt: nogal eens van afvalmateriaal!

Bijzonder zijn ook de bewegende plastieken van Alexander Calder en Jean Tinguely. Of de vrolijke Nana’s van Niki de Saint Phalle. Aantrekkelijk zijn de vaak humoristisch volle mensfiguren van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero en de hyperrealistische werken van de Amerikaan Duane Hanson of de assemblagekunst van Panamarenko en Christo.

Behalve bovengenoemde beeldhouwers worden besproken: Camille Claudel, Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Rik Wouters, Ossip Zadkine, J.Lipchitz,  Jean Arp, Anthony Caro, Giacomo Manzu, Naum Gabo, Claes Oldenburg, Louise Bourgeois, José Vermeersch, Igor Mitoraj, Lynn Chadwick en Stephan Balkenhol.

In week 14 worden lezingen gegeven over Alphons Mucha naar aanleiding van de expositie in het Kunstmuseum Den Haag. In week 15 worden lezingen gegeven over Suze Robertson naar aanleiding van de expositie in Panorama Mesdag Den Haag. De lezingen mogen bij voldoende plek ook bijgewoond worden door niet-cursisten. Zij betalen per lezing € 12,50

SPECIALE CURSISTENPAGINA VOOR ALLE CURSISTEN, OOK VOOR DE ONLINE CURSISTEN

De lessen worden live en online gegeven. Alle cursisten, dus ook de cursisten die de cursus alleen online volgen, ontvangen een link die toegang geeft tot een speciale cursistenpagina. Op deze pagina verschijnt elke week een link die toegang geeft tot de online les. Aan het eind van de cursus staan er dus 12 lessen op. Daarnaast zult u er boekenlijsten en andere interessante filmpjes op vinden.

CURSUSLOCATIES EN TIJDEN. Voor google-maps, klik op adres

De cursussen van 12 lessen worden gegeven op dinsdagochtend in wijkcentrum DE GROENE LOPER, van Royenstraat 2 te Voorburg (achter basisschool de Driemaster) van 10.00 tot 11.30 uur.

Eerste les op dinsdag 1 februari 2022

Op donderdagochtend in het THEATER LUDENS, Burgemeester Feithplein 95 Voorburg. Van 9.30 tot 11.00 uur.

Eerste les op donderdag 3 februari 2022

Op donderdagochtend  in het AMCO THEATER, Burgemeester Feithplein 97 te Voorburg (naast Theater Ludens. Van 11.30 tot 13.00 uur.

Eerste les op donderdag 3 februari 2022

Op vrijdagochtend in MUSEUM SOPHIAHOF, Sophialaan 10, Den Haag, van 10.00 tot 11.30 uur.

Eerste les op vrijdag 4 februari 2022

Kosten: voor 12 lessen € 155,00. Voor alleen de online cursus betaalt u € 110,00

Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of   abcurskunst@hotmail.com