annemarie boorsma

Midnight in Paris

Midnight in Paris van Woody Allen.

Film en lezing over de Parijse jetset van de jaren twintig in Theater Ludens

Wie droomt er niet af en toe van? Terug te reizen naar je favoriete tijd. Naar de jaren zestig van de vorige eeuw bijvoorbeeld. Naar de tijd van love, peace and happiness. Iedereen was toen lief voor elkaar, zo lijkt het wel eens als je de beelden bekijkt.

Filmregisseur Woody Allen deed het in 2011 met zijn film Midnight in Paris en het werd meteen een kaskraker. Hij koos voor de opwindende jaren twintig, locatie Parijs. Het is een lichtvoetig, romantisch, sprookjesachtige ode aan de kunsthoofdstad van de wereld destijds. Het was de periode, dat Parijs bevolkt werd met bohemiens, excentriekelingen, schrijvers, dichters, filmregisseurs en beeldend kunstenaars. Vanuit alle windstreken waren ze er neergedaald. Ze ontmoetten elkaar in spannende uitgaansgelegenheden, in kunsthandels en bij mecenassen.

Midnight in Paris switcht soepeltjes tussen het Parijs van nu en het Parijs van de jaren twintig. Hoofdpersoon in Allens film is Amerikaan Gil, gespeeld door Owen Wilson. Hij is een succesvolle scenarioschrijver in Hollywood, maar ja, hij wil meer. Hij werkt aan zijn Grote Roman. Gil is op vakantie in Parijs met zijn verloofde en zijn ultrarechtse toekomstige schoonouders. Hij voelt zich behoorlijk klem gezet, en is natuurlijk nogal neurotisch. Hij is immers gemodelleerd naar Woody Allen zelf. De film begint minuten lang met prachtige beelden van Parijs, en ja, Gil droomt weg. En om klokslag 24.00 uur gebeurt het dan. Hij reist naar de jaren twintig en komt terecht bij de culturele jetset van die tijd. Allereerst ontmoet hij zijn favoriete schrijver F. Scott Fitzgerald en zijn zenuwzieke vrouw Zelda. Ze gaan naar een dansgelegenheid waar Cole Porter achter de piano zit en schrijver Ernest Hemingway stoere verhalen vertelt. Later zal Gil grootheden ontmoeten als Pablo Picasso, Luis Buñuel, Salvador Dali en Man Ray. Ondertussen werkt Gil aan zijn roman en is hij heel erg blij dat de grote dichteres en kunstverzamelaarster Gertrude Stein zijn manuscript wil beoordelen. Stein leefde samen met haar vriendin Alice B. Toklas. Zij deed alles voor haar. Ze ontwierp haar kleding, kon goed koken en ze werd vooral geroemd om haar overheerlijke hasjcake.

Veel films van Allen gaan over relaties. In een interview vertelde hij eens dat hij nog weinig begreep van de liefde. Hij zei: ‘de meest intelligente mensen doen de meest irrationele dingen als het op romantiek aankomt. Briljante mannen en vrouwen worden idioten, keer op keer.’ Ook in Midnight in Paris speelt de liefde een belangrijke rol. Gil ontmoet, Adriana, de maîtresse van Picasso en eerder van Modigliani. Dat geeft gedoe met zijn verloofde, maar ook met Adriana . Want, tja, Adriana verlangt ook weer naar een andere tijd…

Kunsthistorica Anne Marie Boorsma zal voorafgaand aan de vertoning van de film Midnight in Paris een lezing geven waarin ze met veel beeldmateriaal zal vertellen over een aantal personages uit de film, zoals Pablo Picasso, Gertrude Stein, Luis Buñuel, Man Ray en Salvador Dali.

Anne Marie Boorsma

Praktische informatie:

Datum/Tijd, donderdag  31 oktober 2019, 14.30 uur tot 15.15 uur lezing Anne Marie Boorsma, 15.30 uur aanvang film.

Midnight in Paris, film van Woody Allen, 2011